Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Toepassing van Profit First

Delen is vermenigvuldigen

Green Side maakt officieel meer winst dan Deliveroo!

Dit komt omdat we sinds dit jaar werken via de Profit First methode.

Als ondernemers zijn we gewend om te werken via één simpel rekensommetje: omzet – kosten = winst.

Echter, je herkent misschien ook wel dat hoe meer omzet je binnenhaalt, hoe meer ruimte je ziet om weer te investeren in nieuwe zaken dat weer meer omzet moet opleveren!

Dat is immers wat je overal in het nieuws ziet toch!

Groeien, groeien en groeien dan komt het vanzelf goed.

Of toch niet?

Deliveroo had in 2021 zo’n 8 miljard euro omzet, maar had zo’n 150 miljoen euro verlies… Ergens moet er dan toch iets niet kloppen?

Wij merkten dit bij Green Side ook in het klein. Onze omzet stijgt elk jaar, we kunnen steeds meer doen, maar we hebben nog nooit winst uitgekeerd. Hoe kan dat?

Volgens de auteur van Profit First heeft dit te maken met de ‘Wet van Parkinson’. Hoe meer ruimte je hebt om kosten te maken, hoe meer kosten je ook zult maken.

Echter andersom werkt het dus ook: als je minder ruimte hebt, zal je minder uitgeven.

Wij werken nu dus met een andere rekensom: omzet – winst = kosten.

We pakken eerst de winst en bepalen daarna hoeveel geld we nog hebben om uit te geven. Op deze manier houden we meer grip op ons bedrijf en kunnen we gezonder groeien om meer impact te maken.

Om dit toe te passen in de praktijk maken we gebruik van onze duurzame bank Bunq. Hiermee is het heel makkelijk om verschillende potjes aan te maken en onder andere je winst opzij te zetten.

Meer weten over Profit First? Stel je vraag hieronder!

Dit is verhaal 7 in een serie waarin we het verhaal van Green Side vertellen. Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer