Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Waarom BUNQ onze duurzame bank is

Delen is vermenigvuldigen

Wij geloven dat je de wereld kunt veranderen door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Focus je op problemen of zie je juist kansen? Waar Monthy Python de bekende woorden uitsprak: Always look at the bright side of life, geloven wij dat we moeten kijken naar de green side of life.

Vanuit die overtuiging zijn we Green Side gestart. Met Green Side maken we unieke producten van restmateriaal. Van notitieboeken van oud basisschoolpapier tot enveloppen gemaakt van oude posters

Bij alles wat we doen kiezen we voor de duurzame optie waarin het volledig potentieel wordt benut. Deze belachelijke consistentie maakt dat je bedrijf van A-Z ‘klopt’, in deze serie blogs geven we een inkijkje in onze keuzes. Welke keuzes maken we binnen Green Side? Vandaag staat onze bank centraal. Onze keuze voor een duurzame bank is namelijk gevallen op Bunq en niet bij Triodos of ASN zoals je zal verwachten.

Bankieren

Als duurzame onderneming is het niet meer dan logisch om te bankieren bij een duurzame bank. Je wilt immers dat elke bedrijfsmatige keuze in lijn ligt met jouw missie en visie. Uit een snelle google opdracht blijkt dat De Eerlijke Geldwijzer verschillende banken hebben gescoord en hier komen op het gebied van duurzaamheid twee winnaars uit: Triodos Bank en ASN bank. En toch is Green Side geen klant van beide…

Wij zijn namelijk klant van BUNQ en hebben hiervoor 3 duidelijke redenen.

1. Duurzaamheid en Bunq

Bunq scoort ook relatief hoog op de Eerlijke geldwijzer en de afgelopen jaren hebben ze grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben ze geen fysieke kantoren maar werkt het bedrijf vanuit een algemeen pand in Amsterdam. En is bunq (nagenoeg) papierloos, afschriften en documenten kun je downloaden via de app en worden niet opgestuurd.

Daarnaast kun je als klant bij bunq zelf aangeven wat je wilt dat ze met je geld doen. Je kunt kiezen dat ze nergens in investeren of bijvoorbeeld alleen duurzame investeringen doen met jouw geld. Uiteraard hebben wij voor die optie gekozen.

Ten slotte hebben ze nu de Green Card geïntroduceerd: dit is een metalen creditcard. Wat op zich al goed is aangezien dit materiaal tot 50% langer meegaat dan een traditionele betaalkaart. Daarbovenop plant bunq voor elke 100 euro die je besteedt met die kaart een boom. In de afgelopen 2 maanden zijn er daardoor al 40.000 (!) bomen geplant. Wat gelijk staat aan 13.000 vluchten van Parijs naar New York.

Bunq de duurzame bank
Jouw duurzame impact wordt bijgehouden in de app.

Bunq is dus ook duidelijk duurzaam, maar dit is nog geen reden om voor bunq te kiezen ten opzichte van een Triodos of ASN. De voornaamste reden dat we bij bunq bankieren is dat ze écht anders denken.

2. Profit First

Naast de duidelijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, zijn we ook fan van het gebruiksgemak. Binnen Green Side werken we namelijk met de filosofie van Profit First. Dit is een methode waarin je je bankzaken regelt met verschillende potjes én daarbij dus éérst je winst opzij zet.

Met Bunq kan je heel makkelijk deze potjes aanmaken, elk met aparte IBAN nummers. Ideaal voor elke onderneming die grip wilt houden op de bankzaken. Hieronder zie je onze verschillende potjes.

Profit First en Bunq

3. Anders denken

Vanuit Green Side zijn we fan van anders denken, wij geloven namelijk dat je de wereld kunt veranderen door er anders naar te kijken. En dat is precies wat bunq probeert te doen in de bankwereld. Bunq is begonnen met de vraag: “Hoe zou een bank eruit zien als je hem vandaag zou bedenken?”

Dit heeft geresulteerd tot een mobiele app waardoor je nooit naar een fysieke bank hoeft, dat je heel makkelijk meerdere rekeningen kunt maken, potjes verdelen met vrienden etc. Volgens de oprichter (Ali Niknam) zijn de traditionele banken geldmachines. Ze kopen geld zo voordelig mogelijk in en zetten het weer zo duur mogelijk weg. Het is inkoop en verkoop, niet veel anders dan bij de autohandelaar. Banken richten zich niet op tevreden klanten, maar op winst no matter what.’

Traditionele banken kunnen hun betaalapps klantvriendelijker maken, maar in de toekomst blijven ze wat ze zijn: financiële dienstverleners die geld verdienen met geld, niet met dienstverlening zelf. Ze kunnen ook niet zomaar hun cultuur en structuur aanpassen. Daardoor zijn ze niet in staat zich fysiek en gevoelsmatig te verbinden met hun publiek. Bunq wel. En haar ‘publiek’ bestaat niet uit toeschouwers. Bunqers vormen een enorme denktank van gelijkgestemden: actief, vernieuwend, origineel en enthousiast.

Bunq is een serviceorganisatie met een abonnementsmodel. De medewerkers vormen geen bedrijf, maar een community.  Overdag, ’s avonds, in de weekends: voortdurend zijn ze met elkaar in contact. En bij vrijwel alle bunqers draait het om hetzelfde: een zinvolle bijdrage leveren aan een betere, leukere en duurzame wereld. 

Daarom kiezen we met trots voor de duurzame en innovatie bank Bunq!

Léon Polman, oprichter van Green Side, deelt in deze blogserie alle keuzes die hij binnen zijn sociale onderneming maakt. Hij blijft met Green Side ‘gewoon authentiek’ door belachelijk consistent te zijn. Naast deze serie blogs staat hij ook op het podium met dit verhaal. Het verhaal in jouw organisatie horen? Mail dan naar info@green-side.nl

Lees meer