Je ziet het pas als je het doorhebt

Delen is vermenigvuldigen

‘je ziet het pas als je het doorhebt’

Typisch een Johan Cruijf uitspraak waar je eerst om moet lachen en daarna beseft dat er toch wel een kern van waarheid in zit. Voor mij vat deze quote samen hoe ik op het idee voor Green Side heb kunnen komen.

Én deze quote kan je helpen om zelf ook je inspiratie te volgen.

Tijdens het begin van mijn studententijd had ik nog nooit van de term ‘sociale onderneming’ gehoord. Ik wist weinig over recyclede producten en helemaal niets over het concept van een sociale werkplaats.

Logisch dus dat je op dat moment niet met een idee voor een sociale onderneming komt.

Voor mij zijn twee ervaringen belangrijk geweest om te zorgen dat ik het door ging krijgen.

Nog één extra rondje fietsen dan…

In het eerste jaar van mijn studie las ik in het lokale krantje over ‘De Krachtfabriek’ een initiatief in Houten waar ‘werkwillenden’ bij elkaar komen om allemaal initiatieven te beginnen. In de krant stond de uitnodiging om langs te komen om eens te komen kijken. Ik was meteen geïnspireerd om een kijkje te nemen!

Ik voelde de spanning in mijn buik toen ik op de fiets steeds meer in de buurt kwam. Ik fietste richting de oude basisschool waar de Krachtfabriek in zat en vroeg me af of het echt niet raar was om zonder afspraak, zonder dat ik iemand ken daar, gewoon naar binnen te lopen. Om extra moed te verzamelen, fietste ik nog een extra rondje om het schoolgebouw voordat ik mijn fiets neer durfde te zetten om naar binnen te lopen.

Eenmaal binnen kwam ik in gesprek met een van de oprichters: Wout Schut. Ik vond het geweldig om te zien hoe hier mensen allemaal mooie projecten aan het opzetten waren zoals het plantenasiel, een fablab en een sleutelwerkplaats. Allemaal mensen die door de maatschappij bestempeld zouden worden als ‘mislukt’. In de Krachtfabriek wordt echter gefocust op wat mensen wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Alles is gebaseerd op vertrouwen.

Geïnspireerd door de plek ben ik in die periode vaker op de koffie gekomen om in gesprek te gaan met mensen of om lekker te studeren.

Door dat ene artikel in het lokale krantje werd ik me veel bewuster van de maatschappij en de mogelijkheden tot het creëren van betekenisvolle plekken en organisaties. Vanuit dit perspectief ben ik veel meer mensen en organisaties tegengekomen die mij inspireren, waaronder Enactus.

Kennismaking met sociaal ondernemerschap

Tijdens mijn studententijd kwam ik in aanraking met Enactus. Enactus is een studente organisatie die studenten faciliteert in het opzetten van sociale ondernemingen.

Ik was geïnspireerd door het concept en besloot aan te haken. In die periode heb ik geleerd hoe je een sociale onderneming runt van A-Z, en nog belangrijker: ik kwam talloze voorbeelden tegen: van een bedrijf die glazen maakt van oude wijnflessen, tot een onderneming die plastic doppen inzamelt om die te verwerken tot onderzetters.

Allemaal voorbeelden van bedrijven die duurzaam, sociaal en lokaal ondernemen.

Je ziet het pas als je het doorhebt

Het was niet gek dus dat op het moment dat mijn eigen papier over was, ik op het idee kwam om hier een notitieboek van te maken. In de bouw van ons bedrijf heb ik talloze dingen toegepast die ik gezien heb bij de Krachtfabriek, Enactus en op andere plekken.

Mocht je ooit zelf iets willen starten zou ik je uit willen dagen om de inspiratie op te zoeken, succes!

Dit is verhaal 2 in een serie waarin we het verhaal van Green Side vertellen. Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer