Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Hoe Green Side is gestart.

Delen is vermenigvuldigen

Léon vertelt over de oprichting van Green Side. Hoe is het idee ontstaan?

Aan het eind van mijn masteropleiding in 2018 had ik al het gevoel: het lijkt me gaaf om een sociale onderneming op te richten als ik ben afgestudeerd.

Wat en hoe? Geen idee, maar het zou mooi zijn!

Ondanks die realisatie nam ik hier niet actief actie op, ik ging niet dagelijks ideeën brainstormen of hier echt mee aan de slag. Toch kwam er in september, vlak na mijn studie een idee:

Na afronding van mijn opleiding besloot ik mijn kast en bureau eens flink op te ruimen. Heel veel materiaal had ik niet meer nodig namelijk! Na een uur grondig opruimen lag er een hele grote stapel papier op de keukentafel.

Een verzameling van wetenschappelijke artikelen, verslagen en oude scriptieversies (geprint om fysiek na te lezen en te kijken).

Ik schrok zelf eigenlijk van de hoeveelheid papier die er voor me lag. Ik vroeg me dan ook af: “Kan ik hier niet nog iets mee?”

Ik moet eerlijk toegeven dat hier ook een stukje nostalgie aan ten grondslag lag. Er lag immers heel veel kennis van mij verborgen in dat papier. Al die artikelen die ik had gelezen en stukken die ik had geschreven. Zonde om zomaar weg te gooien!

Dus ik besloot er even naar te kijken. Ik bladerde door het papier, mijmerde nog eens over dat artikel van Karl Weick over betekenisgeving en probeerde te bedenken wat ik nog met dit papier kon doen.

Op een gegeven moment viel er een kwartje: veel van het papier was enkelzijdig geprint. De achterkant was dus nog blanco! En als fan van papieren, duurzame notitieboeken (ik had het Spoorblok van NS al in huis liggen), zag ik een kans om hier mijn eigen notitieboek van te maken.

Het eerste prototype

Ik was enthousiast en besloot meteen actie te nemen. Diezelfde week liep ik naar de lokale printshop met mijn oude papier.

Ik verwachtte aan de andere kant van de toonbank hetzelfde enthousiasme op te roepen. Dat liep even anders. Volgens mij dachten ze: “Wat komt die jongen hier doen met zijn oude papier…”

Ik werd zelfs nog geadviseerd om gewoon een schriftje te kopen bij de Action, dat was immers goedkoper dan het inbinden van mijn eigen papier.

Ik bedankte hen voor het advies en vroeg of ze tóch mijn papier wilden verwerken tot vier notitieboeken.

Zo liep ik trots naar buiten met mijn eerste (nog niet zo’n mooie versie) van het Green Side notitieboek.

Het avontuur was begonnen!

Dit is verhaal 1 in een serie waarin we het verhaal van Green Side vertellen. Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

STEM OP ONS

We doen mee aan een ‘VOORbeeld’ verkiezing waarmee we tot wel €100.000 kunnen winnen. Dat zou voor ons echt mega zijn.

Dus mocht je 2 minuten over hebben om op ons te stemmen dan zouden we dat heel erg waarderen.

Het werkt als volgt:
1. Ga naar: https://www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2024 
2. Doe de verificatie
3. Zoek het project: ‘Green Side’ – ‘Oud papier met een nieuw verhaal’
4. Geef 10 punten! :)