Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Het MODU notitieboek als voorbeeld voor een betere wereld

Delen is vermenigvuldigen

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: vanuit Green Side en iamoo zijn we supertrots om een nieuw duurzaam product te lanceren: het MODU notitieboek. Waar we nog het meest trots op zijn is hoe dit notitieboek tot stand is gekomen en dat het echt als voorbeeld kan dienen voor een betere wereld.

In deze blog deel ik de drie lessen die verpakt zijn in dit nieuwe product.

#1: DUURZAAM EN MODULAIR

MODU bestaat uit het standaard Green Side notitieboek met een omslag gemaakt van gerecycled restleer. De inhoud bestaat dus uit enkelzijdig geprint papier, dat opgehaald wordt bij basisscholen. In dit notitieboek wordt dan ook het volledig potentieel van alle materialen gebruikt, zowel het papier alsook het leer zou anders weggegooid worden, maar komt nu samen in MODU.

Daarnaast is het ook nog eens modulair. Het Green Side notitieboek schuif je namelijk in de leren omslag. Als je notitieboek vol is haal je die simpelweg eruit en stop je je volgende notitieboek erin. Op deze manier kun je MODU oneindig lang gebruiken!

De les hierin is dat je bewust nadenkt over hoe je de potentie van materialen kan benutten én wat er met je product gebeurt als die kapot gaat (of volgeschreven is). Hoe kan je dit zo duurzaam mogelijk ontwerpen?

#2: LOKAAL MET AANDACHT

Zoals aangegeven wordt het papier opgehaald bij basisscholen. Dit is een volledig lokaal proces. Papier wordt op de fiets opgehaald en vervolgens op de fiets naar de sociale werkplaats gebracht. Daar worden de notitieboeken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt handmatig ingebonden en netjes in de leren omslag geschoven. Ten slotte worden de notitieboeken weer zo lokaal mogelijk verkocht.

Op de werkplaats doen we er alles aan om de potentie van de mensen te benutten en het werkgeluk te vergroten. Zo kijken we wie in welk proces wat kan bijdragen (papier tellen, sorteren, perforeren of het inbinden) én mag iedereen die een notitieboek heeft ingebonden zijn/haar naam erin schrijven. Het is heel mooi om te zien hoe trots iedereen elke keer is als ze weer een boekje af hebben!

Bij nieuwe producten of diensten is het van belang om te kijken naar de lokale mogelijkheden hiervoor. Hoe kan je dit vormgeven zonder je te richten op China of zelfs in een uithoek van Nederland? De toegevoegde waarde ligt dan ook in de aandacht op je product en de kwaliteit die je daarmee levert.

#3: IMPACT MAAK JE SAMEN

Het MODU notitieboek is het resultaat van een samenwerking tussen iamoo en Green Side. iamoo heeft de connecties en resources voor de leren omslag en Green Side voor de binnenkant met het notitieboek. MODU is hét voorbeeld hoe je als ondernemers samen iets moois kan creëren. Door niet te concurreren, maar juist samen te werken.

We hebben allemaal namelijk hetzelfde doel: een mooie en duurzame wereld. En dat bereik je nou eenmaal sneller als je samenwerkt met elkaar!

HELP ONS IMPACT MAKEN

Deze maand (november) is de officiële productlancering van het MODU notitieboek. De maand staat in het teken van de voorverkoop. Als het lukt om minimaal 300 exemplaren te verkopen kunnen we de productie opschalen en iedereen laten zien en ervaren hoe je kan werken aan een mooiere wereld.

Draag bij aan onze missie en claim jouw MODU notitieboek hier!

Lees meer

STEM OP ONS

We doen mee aan een ‘VOORbeeld’ verkiezing waarmee we tot wel €100.000 kunnen winnen. Dat zou voor ons echt mega zijn.

Dus mocht je 2 minuten over hebben om op ons te stemmen dan zouden we dat heel erg waarderen.

Het werkt als volgt:
1. Ga naar: https://www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2024 
2. Doe de verificatie
3. Zoek het project: ‘Green Side’ – ‘Oud papier met een nieuw verhaal’
4. Geef 10 punten! :)