Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Hoe wij het potentieel van mensen benutten

Delen is vermenigvuldigen

Wij geloven dat je de wereld kunt veranderen door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Focus je op problemen of zie je juist kansen? Waar Monthy Python de bekende woorden uitsprak: Always look at the bright side of life, geloven wij dat we moeten kijken naar de green side of life.

Vanuit die overtuiging zijn we Green Side gestart. Met Green Side maken we duurzame notitieboekjes van enkelzijdig geprint papier. Wij zien namelijk het potentieel van de blanco kant en niet het ‘probleem’ van de bedrukte kant.

Wij benutten het volledige potentieel van mens en materiaal. Hierin zijn we belachelijk consistent. Bij alles wat we doen kiezen we voor de duurzame optie waarin het volledig potentieel wordt benut. Deze belachelijke consistentie maakt dat je bedrijf van A-Z ‘klopt’, in deze serie blogs geven we een inkijkje in onze keuzes. Welke keuzes maken we binnen Green Side? Vandaag een vervolg op een eerste inkijk hoe we het potentieel van mensen benutten.

Eerste blog van 24 april 2019 lees je hier.

Potentieel van de mens

Onze notitieboeken worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor werken we samen met lokale sociale werkplaatsen. Om te zorgen dat het maken van onze notitieboeken zo betekenisvol mogelijk is én om te zorgen dat iedereen mee kan doen, zorgen we altijd voor drie randvoorwaarden.

1) We werken alleen samen met mensen die dit zelf ook echt willen.

We gaan niet zomaar een relatie aan met een sociale werkplaats. Voordat we écht van start gaan is er altijd een testperiode. Een periode waarin elke client een paar notitieboeken kan maken en het werk uit kan proberen. Na deze periode vragen we iedereen of ze dit werk vaker en structureel willen gaan doen. Pas als het antwoord daarop ja is gaan we beginnen. Zo zorgen we ervoor dat we alleen werken met mensen die ook echt de lol en de waarde hiervan inzien.

2) We zorgen dat iedereen mee kan doen.

We hebben het proces van het maken van notitieboeken opgeknipt in drie stappen zodat iedereen mee kan doen. Dit is: 1) tellen en sorteren, 2) perforeren en 3) inbinden. Voor inbinden heb je een redelijk fijne motoriek nodig, niet iedereen is in staat om dit te doen. Door het proces op te knippen kan echter iedereen op zijn/haar niveau meedoen. Het mooie is dat we steeds meer voorbeelden zien van cliënten die beginnen met tellen van papier en uiteindelijk leren om op hun eigen manier tóch een boekje in te binden. Die ontwikkeling is heel mooi om te zien.

3) We zorgen dat iedereen trots kan zijn op het eindresultaat.

Het mooie aan het maken van dit product is dat er van ‘niets’ of ‘afval’ ‘iets’ wordt gemaakt. Ineens is er een mooi fysiek product. Om dit gevoel van trots extra te vergroten mogen diegene die een notitieboek hebben gemaakt ook hun naam in het boekje schrijven. Zo is het echt hún boekje en zie je als consument wie jouw boekje gemaakt heeft. Het zorgt ook voor een stukje solidariteit op de sociale werkplaats: je ziet diegene die veel notitieboeken heeft ingebonden boekjes uitdelen aan mensen die aan het tellen zijn zodat ook zij hun naam in het boekje mogen schrijven.

Op deze manier proberen wij het potentieel van de mens zoveel mogelijk te benutten en creëren we écht betekenisvol werk.

Always look at the Green Side of Life!

Léon Polman, oprichter van Green Side, deelt in deze blogserie alle keuzes die hij binnen zijn sociale onderneming maakt. Hij blijft met Green Side ‘gewoon authentiek’ door belachelijk consistent te zijn. Naast deze serie blogs staat hij ook op het podium met dit verhaal. Het verhaal in jouw organisatie horen? Klik hier voor meer informatie.

Lees meer