Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Hoe zit het met de AVG?

Delen is vermenigvuldigen

Wij maken duurzame notitieboeken van enkelzijdig geprint papier. Papier dat al bedrukt is dus. Na de eerste positieve reactie die we krijgen is de tweede reactie (bijna) altijd hetzelfde: hoe zit het dan met de AVG? Hoe zorg je dat er geen persoonlijke gegevens en/of vertrouwelijke informatie in de notitieboeken komt? In deze blog leggen we dit uit door antwoord te geven op 3 vragen: 1) Waar komt het papier vandaan? 2) Hoe wordt het ingezameld? 3) Wordt het papier nog een keer gecontroleerd?

1) Waar komt het papier vandaan?

Al het papier wordt lokaal ingezameld en opgehaald bij basisscholen. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste is de kans dat je een kleurplaat tegenkomt op een basisschool nou eenmaal groter dan een document vol persoonlijke gegevens. Op deze manier wordt het risico hierop al voor een gedeelte beperkt. Ten tweede worden de notitieboeken ook gewoon leuker, een kleurplaat of rekenblad geeft een veel leuker effect dan notulen of een saai artikel. Kijk maar naar deze leuke pagina’s:

Het papier vanuit de basisscholen is een reguliere stroom aan papier wat we ophalen. Soms is er ook een incidentele stroom. Dit gaat negen van de tien keer om bedrijven die papier met een oude huisstijl over hebben. Dit papier kunnen ze zelf niet meer gebruiken en zou anders weggegooid worden. Wij halen dat dan op en in overleg met dat bedrijf verwerken we dat papier dan in notitieboeken. Bedrijfsgegevens die hierop staan komen dan dus vrijwillig in de notitieboeken.

2) Hoe wordt het ingezameld?

Voordat we starten met inzamelen vindt een gesprek plaats op de basisschool. Hier wordt het (kleine) AVG risico ook besproken. De directeur zorgt ervoor dat alle medewerkers ook goed geïnformeerd zijn voordat we starten met de inzameling. Het mooie is dat we gezamenlijk besluiten dat de positieve impact die we gaan maken veel meer weegt dan dat kleine risico.

Het papier wordt ingezameld met een bak / doos die naast de regulier papierbak wordt geplaatst. Op deze bak wordt onderstaande afbeelding geplakt. Hier staat duidelijk op dat hier geen persoonlijke gegevens in gegooid moeten worden. Zo proberen we aan de voorkant te zorgen dat er geen persoonlijke gegevens in de notitieboeken komen.

3) Wordt het papier nog een keer gecontroleerd?

Als het papier netjes in de inzamelbak ligt wordt het op de fiets opgehaald en naar de sociale werkplaats gebracht. Hier maken onze papierhelden van dit papier prachtige notitieboeken. Stap 1 in dit proces is het sorteren en nakijken. In deze stap wordt elk velletje gecontroleerd en dezelfde kant op gelegd. Dit om twee redenen: ten eerste zodat de bedrukte kant in jouw notitieboek altijd aan dezelfde kant zit. De bedrukte kant zit dan ook altijd links, zodat je rechts altijd ruimte hebt om te schrijven. De tweede reden is de extra controle: mochten we dan nog een telefoonnummer, email of volledige namen tegenkomen dan wordt dat papier eruit gehaald en netjes in de papierbak gegooid. Dus ja, het papier wordt nog een keer gecontroleerd.

 

Heb jij ideeën hoe we het (nog) beter kunnen doen?

Dit is hoe wij proberen dit risico tot het minimum te beperken. We blijven hier echter continu serieus naar kijken en we willen elke dag weer verbeteren. Dus als je ideeën hebt hoe we dit nog beter kunnen doen dan horen we het graag! Houd er rekening mee dat we wel dezelfde positieve impact willen blijven maken!

Samen kunnen we de wereld verbeteren door er anders naar te kijken                                      Always look at the Green Side of life!

Lees meer