Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Wie gaat de notitieboeken produceren?

Delen is vermenigvuldigen

Na het eerste idee van Green Side én de eerste bestellingen die ik geleverd had vanuit mijn eigen keukentafel met papier van vrienden en familie was het geloof er echt: ‘ik kan hier echt wat groters van maken!’. Ik besloot het dan ook groter aan te pakken en er een echt bedrijf van te maken.

Nadat we proof of concept hadden met de notitieboeken én er basisscholen waren die hielpen met de papierinzameling, was het tijd om na te denken over de productie.

Ik had al een paar honderd notitieboeken ingebonden aan mijn eigen keukentafel en je hoeft geen ondernemersgenie te zijn om te beseffen dat niet een heel schaalbaar proces was.

Vanuit mijn ervaring bij Enactus, kende ik verschillende ondernemingen die samenwerken met ‘Sociale Werkplaatsen’ dit is een bedrijf dat werkplekken biedt aan mensen die geen werk vinden in een regulier bedrijf, zoals langdurig werklozen en mensen met een verstandelijke, lichamelijke, psychische of andere beperking.

Dus op een dag ben ik binnengelopen bij een locatie van Philadelphia, trots een notitieboek in de hand met de vraag of dit iets zou kunnen zijn voor de medewerkers. Renate, de begeleidster die ik daar ontmoette antwoordde: ‘geen idee, maar laten we het een keer proberen’.

Zo gezegd, zo gedaan.

Een week later zat ik op de fiets met een inbindmachine, een stapel papier én draadruggen. Ik installeerde mezelf in een ruimte daar en één voor één hebben we toen een notitieboek ingebonden met alle medewerkers. Na twee uur inbinden, riep Renate iedereen de kantine in om te evalueren. Ze vroeg simpelweg: “We hebben nu notitieboekjes ingebonden, lijkt het jullie leuk om dit vaker te doen?”

Door de kantine heen klonk instemmend geluid.

Vervolgens ging Renate nog een stapje verder en vroeg één voor één: “Oké Jerry, maar dat bekent wel dat je minder vaak in de tuin aan het harken bent, maar vaker boekjes aan het maken bent, snap je dat?” “Ja dat snap ik”. Wil je het dan nog steeds doen? “Ja!”

Zo hadden de medewerkers er zelf voor gekozen om aan de slag te gaan met de notitieboeken. Ik was geïnspireerd door de manier waarop Renate de medewerkers betrok bij het werk en sindsdien hoort dit bij de standaard werkwijze van Green Side.

Voordat we ergens aan de slag gaan, gaan we eerst een tijdje proberen. Zijn er geen mensen die het leuk vinden? Even goede vrienden, dan gaan we ergens anders aan de slag.

Deze oefenmiddag was in elk geval een groot succes en daarmee was de eerste officiële Green Side stad een feit: in Houten werd er lokaal papier verzameld bij basisscholen en lokaal ingebonden bij Philadelphia.

Dit is verhaal 5 in een serie waarin we het verhaal van Green Side vertellen. Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

STEM OP ONS

We doen mee aan een ‘VOORbeeld’ verkiezing waarmee we tot wel €100.000 kunnen winnen. Dat zou voor ons echt mega zijn.

Dus mocht je 2 minuten over hebben om op ons te stemmen dan zouden we dat heel erg waarderen.

Het werkt als volgt:
1. Ga naar: https://www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2024 
2. Doe de verificatie
3. Zoek het project: ‘Green Side’ – ‘Oud papier met een nieuw verhaal’
4. Geef 10 punten! :)