Impact maken als school? Help met papier inzamelen >

Het meest inspirerende boek van 2019

Delen is vermenigvuldigen

2019: een jaar waarin weer heel veel boeken zijn geschreven. Heel veel boeken ook die gaan over duurzaamheid. De volgende boeken zijn dan ook zeker aanraders:

Allemaal fantastische boeken, maar (wat ons betreft) niet het meest inspirerende boek van 2019. Voor ons is een boek pas écht inspirerend als je er echt anders door gaat kijken.

Anders kijken

Wij geloven namelijk dat je de wereld (en je bedrijf en jezelf) kunt veranderen door de manier waarop je hiernaar kijkt. Binnen Green Side kijken we anders naar alledaagse processen doordat wij het potentieel van materiaal, mensen en situaties zien. Wij zien de potentie van de blanco kant en maken daarom mooie duurzame notitieboeken.

Als er iets is wat dit boek doet dan is het ons anders naar de wereld te kijken en specifieker naar onze medemens. Het boek waar we het over hebben is natuurlijk:

Bregman verweeft de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Zijn conclusie is helder: waar wij geneigd zijn mensen te zien als zondaars, egoïst en van nature kwaad is het tegenovergestelde waar: De meeste mensen deugen.

Op het moment dat je anders naar dingen gaat kijken heeft dit ook consequenties voor je handelen

Consequenties voor je handelen

 

Op het moment dat je anders naar dingen gaat kijken heeft dit ook consequenties voor je handelen. Binnen Green Side heeft dit als gevolg dat we de verzenddozen van onze eigen leveranciers hergebruiken en dat we ons eigen restmateriaal bestempelen met onze gegevens.

Wat voor consequenties heeft het als we ervan uitgaan dat de meeste mensen deugen? Wat betekent dat voor de manier waarop we samenwerken in organisaties? De manier waarop we ons onderwijssysteem hebben ingericht? De manier waarop we ons democratisch systeem hebben ingericht? En ga zo maar door. Maar wat betekent het voor je eigen leven? Hoe kan je eigen handelen veranderen als je anders naar je medemens kijkt? Bregman stelt 10 leefregels voor, ik benoem er hier drie:

3 leefregels

 

1. Bij twijfel, ga uit van het goede:

 

Het is het meest realistisch om uit te gaan van het goede. Om de ander het voordeel van de twijfel te geven. In de meeste gevallen zul je het dan bij het rechte eind hebben, omdat de meeste mensen immers deugen. En ja dan word je misschien een keer opgelicht. Mensen schamen zich vaak als ze zijn beetgenomen, maar de realist is er misschien wel trots op. Sterker, als je nog nooit bent opgelicht, moet je eens nadenken of je wel met genoeg vertrouwen in het leven staat.

 

2. Vermijd het nieuws

 

Tegenwoordig is het nieuws een van de grootste bronnen van afstand. Wie het journaal kijkt, krijgt het gevoel dichter bij de werkelijkheid te komen, maar krijgt in werkelijkheid een verwrongen beeld voorgeschoteld. Er wordt vaak in generaliserende termen gesproken over groepen mensen: ‘vluchtelingen’, ‘racisten’, ‘elites’, ‘politici’. Bovendien zoomt het nieuws in op uitzonderingen, en dan meestal op de rotte appels. Op social media gebeurt precies hetzelfde, zo consumeren we alleen maar nieuwsberichten wat inzoomt op de slechte kant van de mens. Lees in plaats daarvan de weekendkrant, of nog beter: ontmoet mensen in vlees en bloed.

 

3. Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede

 

We schamen ons soms voor de goede dingen doen. Best logisch ook: als je er vanuit gaat dat de meeste mensen egoistisch zijn, is het automatisch verdacht als iemand iets zonder eigenbelang doet. Moderne psychologen hebben zelfs ontdekt dat mensen vaak ‘egoïstische’ nepredenen verzinnen als ze iets doen uit de goedheid van hun hart. 

Het goede is echter besmettelijk! Durf hier dan ook eerlijk voor uit te komen. Dat het goede besmettelijk kan zijn, toonden twee Amerikaanse psychologen in 2010 aan Ze organiseerden een spel waarvoor 120 vreemden in groepjes van vier werden ingedeeld. Als deelnemer kreeg je wat geld om het spel mee te beginnen, en vervolgens mocht je een vrijwillige bijdrage leveren aan de groepspot. Na deze eerste ronde werd je ingedeeld in een andere groep, waarbij de onderzoekers twee personen nooit twee keer bij elkaar plaatsten.

Toen begon de grote vermenigvuldigingstruc. Als iemand één dollar extra aan de pot gaf in de eerste ronde, bleken de andere deelnemers uit die groep gemiddeld 20 cent extra te geven in de volgende ronde. Ook al speelden ze met andere mensen. Het effect bleef zelfs hangen in de derde ronde, toen er gemiddeld 5 cent extra werd gegeven. Alles bij elkaar werd een gift van één dollar meer dan verdubbeld.

Iedere goede daad is een steen in een vijver, met rimpelingen die meters doorgolven. ‘We zien meestal niet’, vertelt een van de onderzoekers, ‘hoe onze generositeit, door een sociaal netwerk, het leven van tientallen of 

 

Wat ga jij anders doen? 

Wij zijn enorm geïnspireerd geraakt door dit boek. Mede op basis van dit principe hebben we ons retourbeleid opgesteld. Klanten hoeven niet alles terug te sturen zodat wij het kunnen checken. Nee als er iets kleins mis is mogen ze het gratis houden of iemand anders blij mee maken.

Laat jij je in 2020 ook inspireren door dit boek? En wat voor leefregel kan jij dan voor jezelf verzinnen? Het eerste wat we in elk geval kunnen aanraden is door gewoon het boek te kopen:

Koop het boek hier. 

 

 

Lees meer