Je beschamende eerste product

Delen is vermenigvuldigen

vorige week donderdag was ik bij Enactus om een workshop te geven over Lean Startup. Enactus is een studentenorganisatie dat studenten faciliteert in het opzetten van een sociale onderneming. Ik zat dus in een zaal vol slimme mensen die allemaal een betekenisvolle startup aan het opzetten waren.

“If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late”

Deze quote van Reid Hoffman (co-founder Linkedin) stond centraal in mijn workshop en staat ook centraal in de continue ontwikkeling van Green Side. Lean Startup gaat over het continue verbeteren en leren met een mindset van zo min mogelijk verspilling. Zo is het zonde om maanden of zelfs jarenlang te werken aan de eerste versie van je product, want wat als niemand het wilt hebben? Wat als je allemaal onnodige features hebt gemaakt? Dat is dan allemaal verspilde moeite. Daarom is het zaak om alleen dat te maken wat staat voor jou idee en waarmee je dat idee kunt testen.

Beschamende eerste versie Green Side

Zo is bovenstaand boekje de eerste versie van Green Side. Hier zit nota bene nog een plastic voorkantje op! En dan durf je jezelf nog duurzaam te noemen? Tsja… een beetje beschamend. Maar dit boekje is wel dezelfde dag gemaakt als dat het idee voor Green Side ontstond. En dit boekje heeft wel tot heel veel positieve reacties over het idee geleid én heeft heel veel waardevolle feedback opgehaald. Hier heb ik heel van kunnen leren.

Build – Measure – Learn

Deze cyclus heb ik mee proberen te geven aan de startups van Enactus. Bepaal wat je te leren hebt; Bouw hier zo snel mogelijk een prototype of een experiment omheen, meet de uitkomsten en trek hier vervolgens weer lering uit.

Op deze manier bouw ik ook aan Green Side.

 

Wil je de laatste versie van Green Side zien? Kijk dan even in de shop.

Green Side zakelijk bestellen met jouw logo en tekst? Stuur dan even een mail

 

 

 

 

 

Lees meer